Gommans
De Echte Bakker

Beste kerststol van Nederland

De beste Kerststol van Nederland is de titel die Gommans drie keer wist te behalen!
Drie jaar op rij EERSTE bij Kerststolcompetitie van Echte Bakkersgilde

Wageningen 2014 – De derde titel is binnen! Gommans, De Echte Bakker met winkels in Sevenum, Venray, Swalmen en Boxmeer, evenaart zijn eigen recordscore van 8,4 en heeft voor het derde jaar op rij de allerbeste Kerststol van Nederland gebakken. Echte Bakker Hagedoren in Hoensbroek eindigt net als vorig jaar op de tweede plaats en Kleibakker, De Echte Bakker in Tubbergen komt binnen in de top drie op de derde plaats.

De keuring

Alle Echte Bakkers konden de afgelopen weken hun Kerststol, bij onze zuiderburen ook wel weihnachtsstol genaamd, insturen voor deze competitie.

De jury, bestaande uit Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van meelleverancier Meneba en Chris Scholtens, Gildemeester van het Echte Bakkersgilde, beoordeelde de inzendingen op tien belangrijke onderdelen waaronder model, vulling, bakaard en smaak. Nico Bloem: “We merken dat bakkers goed bezig zijn om de kwaliteit van de stollen optimaal te krijgen. Een punt van aandacht waar we dit jaar vaak op gewezen hebben is de losliggende vulling op de korst. De krenten en rozijnen verbranden dan bij het bakken en dat geeft een bittere smaak. Bij de winnende stollen was dit echter perfect in orde.”

Spanning

Bas en Joep Gommans springen een gat in de lucht als ze horen dat het weer gelukt is. Bas heeft al laten weten dat hij de nacht voor de bekendmaking niet geslapen heeft van de spanning. “Ik wist al dat we zelf een hoog cijfer hadden maar kende niet de cijfers van de collega Echte Bakkers omdat de totale uitslag pas bij sluiting bekend wordt gemaakt. Ik hoopte toch wel stiekem op de prijs. Maar als je dan gebeld wordt is dat fantastisch!” roept Bas uit. Dat een prijs als deze niet aan komt waaien blijkt uit het feit dat Bas Gommans zelfs in het weekend ’s nachts opnieuw stollen is gaan bakken omdat hij niet tevreden was met het eerdere resultaat. Broer Joep en moeder Ine vonden dit wel erg ver gaan, maar Bas wilde persé gaan voor het maximale.

“Deze inzet is ongekend,” laat Chris Scholtens weten. “De stol van Gommans blinkt uit in korstkleur en model. En daarnaast zijn de belangrijkste onderdelen voor de consument, smaak en eeteigenschappen als uitmuntend beoordeeld.”

Keuring

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Naast de verplichte, onaangekondigde productkeuringen die het hele jaar door gedaan worden door de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum, organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder deze Kerststollencompetitie in samenwerking met grondstofleverancier Meneba. Op maandag 8 december aanstaande reiken Nico Bloem en Chris Scholtens persoonlijk de prijzen uit aan de winnaars.

Zelf maken?

Download HIER het thuisbakrecept

Gommans, De Echte Bakker (Sevenum)

Pastoor Vullinghsstraat 55
5975 AP Sevenum
077-4674390

Openingstijden

maandag 09:00 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 19:00
zaterdag 08:00 - 16:30
zondag 10:00 - 14:00