Gommans
De Echte Bakker

De Echte Oliebol

De beste oliebollen van Nederland zijn verkrijgbaar vanaf St Maarten (11-11) elke vrijdag en zaterdag. In de laatste week van het jaar bakken wij ze uiteraard elke dag.

Een glimlach op 3.000 gezichten van deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem door uitdelen Echte Oliebollen van Fleuren en Gommans

In 2013 werd door de Echte bakkers Fleuren en Gommans in Noord- en Midden Limburg het initiatief genomen voor een langdurige samenwerking met de Zonnebloem. In de  maand november  worden er door hun wederom 3000 oliebollen uitgedeeld aan de achterban van een aantal Zonnebloemafdelingen.

3.000 oliebollen bakken én uitdelen op 10 November. Dat is de opzet van de Echte oliebollenactie van  bakkers uit Limburg . Zij bakken de hele nacht oliebollen, de lokale Zonnebloemafdelingen mogen ze verspreiden over deelnemers en vrijwilligers in de regio. “We willen het bakken van onze oliebol, ‘de Echte oliebol’, combineren met een goed initiatief voor de samenleving”, legt Joep Gommans uit, een van de initiatiefnemers. “Ik kende de Zonnebloem goed, omdat mijn oma tot haar 86e vrijwilligster is geweest. De keuze was dus snel gemaakt. Wij gaan voor een glimlach op 4.000 gezichten. De grote hoeveelheid positieve reacties en blije emoties in 2013,  2014 en 2015 heeft ons diep geraakt en motiveert ons om door te gaan”

Blij verrast
De actie is zo opgezet dat de lekkernijen worden uitgereikt aan lokale Zonnebloemafdelingen. De bakkers Fleuren en Gommans zullen oliebollen uitdelen aan Zonnebloemafdelingen in de regio’s Horst aan de Maas, Peel en Maas en Roermond. De Zonnebloemafdelingen verdelen ze op hun beurt over de deelnemers en vrijwilligers. “Vrijwilligers halen de oliebollen op een centraal punt op en vullen zelf in hoe de verspreiding over de lokale afdelingen verloopt”, vertelt een woordvoerder van Nationale Vereniging de Zonnebloem. “Naar verhouding van het aantal deelnemers en vrijwilligers, krijgt elke afdeling een aantal oliebollen.”

Ook vrijwilligers verrassen
De Zonnebloem was blij verrast met het mooie initiatief van de bakkerijen. “Een geweldige geste! Het is een leuke manier om onze deelnemers, maar ook eens een keer onze vrijwilligers te verrassen. En met het project kunnen we ook wat meer bekendheid krijgen in de buurt, zodat mensen ons nog beter weten te vinden.”

De Beste Oliebol van Nederland
De bakkers Gommans en Fleuren zijn beslist geen ‘koekebakkers’. Dat bewees men wel in 2014 toen de titel ‘De Beste Oliebol van Nederland’ binnen het Echte Bakkersgilde in de wacht werd gesleept. Gildemeester Chris Scholtens: “De winnende oliebollen zijn bijzonder goed. De structuur is perfect waardoor de oliebol heel lekker afhapt, niet te vet is en heerlijk smaakt.”

De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke beperking
Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Al meer dan 65 jaar. Er wordt gedacht in oplossingen, zodat ook mensen met een lichamelijke beperking volop van het leven kunnen genieten. Daarvoor worden onder andere dagjes uit en vakantiereizen georganiseerd. En gaan de meer dan 40.000 vrijwilligers ook regelmatig bij de deelnemers langs. Meer informatie is te vinden op www.zonnebloem.nl

Bekroond tot beste oliebol 2014! Beste oliebol van Nederland komt uit Noord-Limburg

Wageningen – Het concept ‘De Echte Oliebol’ van de Echte Bakkers Marc Fleuren, met winkels in Roermond en Baarlo èn Gommans, met winkels in Sevenum, Venray, Swalmen en Boxmeer is eerste geworden in de landelijke oliebollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Fleuren en Gommans hebben eind vorig jaar hun krachten gebundeld en gezamenlijk een oliebollenlijn opgezet, resulterend in een eerste èn derde plaats in deze prestigieuze wedstrijd van het Gilde. Samenwerking loont!

De tweede plaats ging naar Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen. Martin Nijkamp staat al zes jaar in de top 2 van deze competitie en bewijst hiermee dat hij een heel goede vakman als het gaat om oliebollen bakken.

Perfecte structuur

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren in Wageningen. Deze competitie is de oudste binnen het Echte Bakkersgilde. Gildemeester Chris Scholtens, productspecialist als het gaat om oliebollen, keurde dit jaar 99 inzendingen. Scholtens: “De winnende oliebollen zijn erg goed. De structuur is perfect waardoor de oliebol heel lekker afhapt, niet te vet is en heerlijk smaakt.”

Samenwerken loont

Voor Fleuren is het super om na 6 jaar weer de prijswinnende oliebol te hebben. In 2008 werd hij individueel ook eerste in deze competitie. In de tussenliggende jaren nam Fleuren een winkel over in Roermond en verhuisde zijn bakkerij daar naartoe. Om de capaciteit van de oliebollenlijn op peil te krijgen was een forse investering nodig. Marc: “Ik kwam in gesprek met collega Echte Bakker Bas Gommans en al snel bleek dat we dezelfde ideeën hadden. Anderhalf jaar geleden kochten we een nieuwe oliebollenlijn en zijn samen opgetrokken in de ontwikkeling ervan. Met deze eerste en derde plaats blijkt maar weer dat samenwerken loont.”

Ook Bas Gommans reageert erg blij. “We zijn al in september begonnen met proef draaien. Het is een kwestie van blijven letten op de details en steeds opnieuw proberen. Geweldig dat onze inzet zo beloond wordt,".

Details en een beetje geluk

Martin Nijkamp is eveneens dolblij met zijn tweede plaats. Hij merkt op dat de Echte Bakkers in de top steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Martin: “Steeds meer bakkers hebben in de gaten dat het draait om de details. De verschillen worden dus steeds kleiner. Ik heb ook dit jaar weer heel veel beslagen gemaakt maar zelfs als alles klopt moet je er soms ook een beetje geluk bij hebben.”

Keuring

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren; in totaal 3.500 anonieme productbeoordelingen. Als extra organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder deze Oliebollencompetitie. Op dinsdag 16 december as. reikt Gildemeester Chris Scholtens persoonlijk de prijzen uit aan de winnaars.

Op deze adressen is De Echte Oliebol van Gommans en Fleuren verkrijgbaar:

  • Maasstraat 2, Baarlo (Fleuren) 
  • Julianalaan 10, Roermond (Fleuren) 
  • Winkelcentrum de Donderberg, Roermond (Fleuren)  
  • Past. Vullinghsstr. 55, Sevenum (Gommans) 
  • Horsterweg 64, Sevenum (Jumbo)
  • St. Jansplein 8, Swalmen (Gommans) 
  • Baarskampstraat 29, Kessel (Coop) 
  • Dorpsstraat 21, Heel (Jumbo)

Gommans, De Echte Bakker

Pastoor Vullinghsstraat 55
5975 AP Sevenum
077-4674390

Openingstijden

maandag 09:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:30 - 16:30
zondag Gesloten

Gommans, De Echte Bakker (Swalmen)

Sint Jansplein 8
6071 LM Swalmen
0475-600856
maandag 08:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 18:00
zaterdag 07:30 - 16:00
zondag Gesloten