Gommans
De Echte Bakker

5-5-2022  Het einde van mijn 'rijs'.....

 

Poeh.. tja… waar moet ik beginnen…


De afgelopen 3 dagen waren een mega rollercoaster. Na een perfecte 1ste dag gedraaid te hebben op maandag, had ik na de 2e dag gemengde gevoelens. Alles liep gesmeerd. Tot het eindproduct. De tijgerhaaien broodjes, mexibattas en stolletjes waren het nét niet. Wel voldoende . Maar niet meesterlijk naar mijn eigen mening. 


Vol goede moed begon ik op de derde dag aan de finale. Om 11uur had ik alles zover af en stond de rijstkast vol, en toen begon het drama. De croissants, normaal m’n trots, wilden niet rijzen en ook de rest van de producten bleven achter. Na een veel te lang rijsproces heb ik de croissants toch maar in de oven gezet. En daar kwamen ze niet goed uit. Ondertussen raakte ik een beetje in paniek en ging fouten maken. 

Mijn hartige brioche mislukte daardoor en met 2 producten onvoldoende wist ik voor mezelf rond een uur of 3 middags wel dat ik het niet ging redden. Want 1000 uur voorbereiding en training ten spijt, het moet op het examen gebeuren. De motivatie was weg en ook mijn sierstuk, de haai,  kreeg ik niet meer voor elkaar zoals ik dat graag wilde.


Na alles geëvalueerd te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat m’n meegenomen pak gist niet meer goed was, het bleek de zwakke schakel. Te ver op de houdbaarheidsdatum en daarbij had ik de gist zelf ook nog eens vergeten in de koelcel te leggen na de eerste examendag. 

Tot 20.30 moesten we wachten om het verwachtte jury oordeelde te krijgen. De jury was lovend over mijn vakmanschap, gebruikte technieken en smakenpallet. “Alles klopte tot het eindproduct”. Twee onvoldoendes op 16 producten is helaas niet toegestaan. Dat de lat voor de meestertitel gruwelijk hoog ligt bleek wel toen later de avond officieel bekend werd gemaakt dat slechts één van de vier kandidaten de titel had behaald. En dat verdient een grote felicitatie aan Reindert Hameeteman, de enige nieuwe Meester Boulanger van Nederland. Ook Menno Spataro en Hans Peter Winter verdienen grote complimenten met de prestatie die zij hebben neergezet!  


Wat een rijs… wat een kater… 


Ik ben normaal altijd ruig en uitgesproken, maar ben er nu stil van.

Bas

Volg Bas in zijn weg naar de hoogst haalbare titel in de bakkerijbranche

 

In mei 2022 gaat Bas Gommans examen afleggen voor de titel Meester Boulanger. Dit is de hoogst haalbare waardering binnen de ambachtelijke bakkerijbranche. En dat is niet zomaar wat, want in Nederland is het pas 7 bakkers gelukt de titel Meester Boulanger, en 3 bakkers de titel Meester Patissier te halen. Meesters die Bas zijn voorgegaan zijn onder andere Robèrt van Beckhoven, Rudolph van Veen en Hidde de Brabander. Bas traint momenteel hard om te slagen voor deze zware test. Lees op deze pagina alle updates over zijn weg naar de Meestertitel.

Over deze unieke titel in het bakkersvak

 

In het Meesterexamen wordt een boulanger getoetst op zijn niveau en toont hij aan dat hij alle facetten van het boulangerievak tot in de puntjes beheerst. Niet iedereen wordt zomaar toegelaten tot deze examencyclus van bijna een jaar. De kandidaten moeten minimaal 10 jaar praktijkervaring hebben en excellent vakmanschap aan kunnen tonen aan de hand van werkervaring, opleidingen en vakwedstrijden. Vanwege deze hoge eisen is het al een prestatie te noemen dat Bas Gommans toelating heeft gekregen tot het traject naar de Meestertitel.

 

Momenteel gaan er veel van Bas’ uren naar praktijkstudie en voorbereiding op het examen, wat plaatsvindt in mei 2022. Hiervoor traint Bas drie dagen per week in zijn bakkerij in Horst. Indien Bas erin slaagt het theorie-examen en praktijkexamen positief af te leggen, zal hij zichzelf levenslang Meester Boulanger mogen noemen.

Bakker Bas, een explosie van passie

Bas Gommans is een avonturier die zich volledig op het mooiste beroep ter wereld heeft gestort. Hij geeft brood de tijd om rustig te rijzen, maar zelf doet hij alles in de hoogste versnelling. Van reizen naar andere continenten tot het zwemmen met haaien, en van fanatiek sporten tot bourgondisch genieten met vrienden. Van Bas mag het altijd een tikje spannender, gewaagder en ruiger.

Als lid van het Echte Bakkersgilde behaalde hij eerder al alle mogelijke prijzen. Zo werd Bakkerij Gommans al twee keer benoemd tot Beste Echte Bakker van Nederland. Dit bewijst als geen ander dat deze vierde generatie bakker het vak van voor tot achter kent. Maar de strijdlust is nog niet gestild. Bas gaat nu voor het hoogst haalbare binnen de branche om zich de achtste Meester Boulanger van Nederland te kunnen noemen.

Bakker Bas in Actie

Bekijk hier de video om Bakker Bas in actie te zien. Tip: Vergeet niet om het geluid aan te zetten.

01-05-2022

Wat een ongelofelijke 'rijs' heb ik gemaakt het afgelopen jaar!! En eigenlijk begon die reis al in 2013 toen het meesterexamen voor het eerst gehouden werd in Nederland en o.a. Wietse en Peter de titel pakten. Het heeft me jarenlang getriggerd en vorig jaar juni was dan eindelijk het juiste moment voor mezelf daar. De specialiteitenbakkerij in Horst was een half jaar open en daar zou ik gaan trainen. Mijn bedrijf had een hele mooie groei doorgemaakt de laatste jaren, en met de juiste mensen op de goede plekken kon ik mezelf 9 maanden vrij spelen om mijn droom te kunnen verwezenlijken...... voor de titel van Meester Boulanger gaan!

 

Wat was én is het een mooie reis geworden! Wat heb ik enorm veel geleerd en wat heb ik diep moeten gaan. En wat voor een fantastisch mooie producten zijn eruit gerold! Wat ben ik gegroeid het laatste jaar, en wat wellicht nog veel belangrijker is, wat is mijn bedrijf en wat zijn mijn medewerkers gegroeid.

 

Waanzinnig trots op mijn gehele team dat zij ervoor zorgen dat ik deze reis kan en mag maken! Nu staat alles ingepakt klaar want morgen gaat het examen beginnen. 3 dagen lang mag ik aan de jury laten zien waar ik het laatste jaar voor getraind heb. En daar heb ik enorm veel zin in! 

 

De reis is nog niet ten einde, de eindbestemming is wel in zicht. Maar wat de uitslag woensdag ook mag zijn, als er iets is wat ik op al mijn verre reizen de laatste 20 jaar heb geleerd dan is het wel “It’s always about the journey and never about the destination”

 

Behalve mijn waanzinnig team van medewerkers wil ik iedereen bedanken die mij begeleid heeft bij deze reis!

 

Knallen ga ik!! BAM!!!

20-03-2022

Trots! Mijn 3-daagse training van deze week zit erop. En ik ben trots op de producten die na 3 dagen op de tafel liggen. Alleen de Nonnevotten ontbreken vanwege een defect aan de frituurbak, maar de rest ligt allemaal netjes op de tafel. Het lukt steeds beter om alles volgens schema af te krijgen. Nog 7 weken oefenen te gaan, en dan is het zo ver! Het examen komt nu dichterbij, vandaag over 8 weken zit het er alweer op. 

14-02-2022

Na maandenlang alle producten te hebben proefgebakken, recepten te hebben uitgewerkt, praktijkopdrachten te hebben verwerkt, heb ik vanaf vandaag nog precies 11 weken tot aan mijn examen. Het examen is namelijk op 2, 3 en 4 mei op de vakschool in Eindhoven. Deze week ga ik voor het eerst het gehele examen draaien. Dat betekent dat ik in drie dagen alle 16 producten ga bakken. Het examen is als volgt opgebouwd: Op maandag is de voorbereidingsdag waarop ik geen producten mag bakken, maar waarop ik wel allerhande voorbereidingen mag doen zoals desem doorstarten, pudding koken etc. Op de voorbereidingsdag heb ik 4 uur de tijd. Op de dinsdag heb ik van 7 tot 17 uur. En op de woensdag van 7.00 tot 14.00 uur. Ik ben deze week dus drie dagen in Horst aanwezig. Mijn examen ga ik 8 keer proefbakken in de komende 11 weken. Je ziet me de komende weken dus veel aan het werk.

18-01-22

Vandaag ben ik van 8:30 tot 15:00 uur aan het trainen in Horst. Mijn coach vandaag is Michel Schröder. Michel is lid van het Nederlands Boulangerieteam en winnaar van diverse internationale prijzen binnen het bakkersvak. Ik ben vandaag met name bezig met mijn brioches: Lekkere zoete broodjes in verschillende vormen, kleuren en met wisselende vullingen. Natuurlijk laat ik jou bij een bezoekje weer graag de resultaten proeven zodra ze uit de oven zijn! De rest van de week train ik achter de schermen in Sevenum, en leg ik de laatste hand aan mijn receptenboek dat deze week af moet zijn.

14-01-22

Vandaag ben in de bakkerij in Horst in training van 8.00 - 15.00 uur. En ik ben niet alleen! Samen met een 16-voudig Nederlands Kampioen broodbakken ga ik de puntjes op de i zetten van mijn recepturen. Kom gerust langs om de fijne kneepjes van het bakkersvak zelf te aanschouwen!

13-01-22

Poeh poeh, bloed zweet en tranen! Wat moet ik hier diep voor gaan, en wat ligt dit ver buiten mijn comfortzone. Het sierstuk dat ik voor mijn Meestertitel ga maken, moet geheel bestaan uit eetbare grondstoffen. Ik had nog nooit een sierstuk gemaakt, maar na veel oefenen gaat het kleien, boetseren en airbrushen me steeds beter af. Ik ga dit sierstuk nu wekelijks maken tot mijn examen, zodat ik het dan ook onder tijdsdruk af kan krijgen. Keep you posted! 

12-01-22

Proefbakken proefbakken proefbakken! Oefenen oefenen oefenen! Ik ben de laatste maand minder zichtbaar aan het trainen geweest. De decemberdrukte heeft mijn aandacht volop nodig gehad. Nu ben ik heel hard bezig om het receptenboek af te maken. 7 februari moet dit naar de drukker. De meeste recepten zijn wel klaar, maar het gaat nu om de puntjes op de spreekwoordelijke i.  Dat betekent: heel veel wegen, alle recepten nog een keer bakken en dubbelchecken. Vandaag en morgen ben ik in Sevenum bezig met mijn sierstuk van de haai (foto's volgen). Vrijdag ben ik in Horst samen met een 16-voudig Nederlands Kampioen broodbakken die me een dagje komt coachen. Kom je kijken?

3-12-21

Ik heb afgelopen dinsdag in Horst verder gewerkt aan het ministolletje. Als vijfvoudig winnaar van de beste kerststol van Nederland kon een stolletje natuurlijk niet ontbreken. Ik heb ervoor gekozen om de traditionele kerststol met amandelspijs te combineren met Paps appel amarenestol. Het beste van twee werelden dus. Komende dinsdag ben ik nog in training in Horst, daarna gaat de volle focus op de decembermaand en ga ik in januari weer verder op rijs met de meestertitel.

29-11-21

De laatste 2 weken ben ik wat minder zichtbaar aan het trainen geweest in Horst. Doordat ik ook de feestdagendrukte moest coördineren ben ik met name in de bakkerij in Sevenum aan het trainen geweest. Ik ben vooral bezig geweest met de croissants. Zowel met de zoete als hartige variant. Het moeilijkste en belangrijkste onderdeel van de croissant is om ervoor te zorgen dat er heel veel dunne laagjes ontstaan. Feuilleteren noemen we dat. Deze laagjes ontstaan door het uitrollen en opvouwen van het deeg, oftewel in vaktermen: toeren. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen. Het toeren zorgt ervoor hoe het eindresultaat eruit ziet en smaakt. Het maken van een goed croissantdeeg duurt drie dagen. Op de eerste dag maak je het deeg, op de tweede dag wordt de boter er netjes ingevouwen en wordt het deeg getoerd. Op dag drie wordt het deeg verwerkt tot de croissants. De laagjes zie je in de foto mooi terug, ik ben er zelf erg trots op! De croissants worden gemaakt van Franse bloem, roomboter en verse Sevenumse koeienmelk. 

9-11-21

Vandaag ben ik verder gegaan met het Eendracht brood. Vernoemd naar de lokale samenwerking die we hebben met Molen de Eendracht in Meterik. In dit brood zit een kookstuk van speltkorrels en een aromastuk van roggekorrels in blauwe bessensap. Het zwarte jasje eromheen is gemaakt van mijn stokbrooddeeg gekleurd met actieve kool.

4-11-2021

Ik ben deze week weer bezig geweest met het finetunen van de Franse baguettes voor de meestertitel. Als ik aan een Franse Baguette denk, dan denk ik aan Frankrijk. Aan de vakanties van vroeger met ons gezin. Naar de Ardèche, naar de Verdon en heel veel andere mooie plekjes. En Pap ging elke morgen traditiegetrouw naar de lokale bakker om verse baguettes te halen. En er kwam dan ook altijd een moment waarop hij aan de bakker (met handgebaren) vroeg om een nachtje mee te werken. Die traditie zet ik zelf ook al jarenlang voort. Hierdoor heb ik menige bakkerij van binnen gezien en erin gewerkt. Van Mexico tot Birma, van Oeganda tot Indonesië.

2-11-2021

Vandaag heb ik weer getraind voor de Meestertitel. Ik ben bezig geweest met tijgerbroodjes. Deze worden gemaakt met een aromastuk (daarover later meer) van geroosterde zaden. De tijgerpap, die voor het krokante en mooie jasje zorgt, is volgens het oude recept van pap. 

Van tijgerhaai tot tijgerbrood: Ik zoek graag het randje op en ik leg de lat elke dag hoger. Want als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. En niet zomaar goed, maar heel goed. Mijn tijgerbroodjes zijn dus ook niet zomaar tijgerbroodjes, het zijn tijgerhaaienbroodjes. Het vinnetje van het tijgerhaaienbroodje is gemaakt van een kaaskoekje.

18-10-2021

De eerste trainingsdag van deze week zit erop! Ik ben bezig geweest met ministolletjes (met van die lekkere amarenekersen erin), desembrood gemaakt met een 'aromastuk' van roggekorrels gefermenteerd in blauwe bessensap, Franse baguettes, en een vlechtbrood. Morgen en woensdag train ik 'achter de schermen' in de bakkerij in Sevenum. Dan ga ik onder andere verder met mijn sierstuk, een haaienkop. Maar daarover later meer! Wil je mij in actie bekijken? Aanstaande maandag (25 oktober) tussen 7:30 en 14:30 uur ben ik weer in training in de specialiteitenbakkerij bij de winkel in Horst!

Voor de pers

Meer informatie ontvangen over de bijzondere prestatie die Bas Gommans gaat leveren?

Neem hiervoor contact op met Bas via:

bgommans@versbrood.nl

088-1231903

 

Bas staat open voor interviews, zowel telefonisch als TV.

Gommans, De Echte Bakker

Pastoor Vullinghsstraat 55
5975 AP Sevenum
077-4674390

Openingstijden

maandag 09:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:30 - 16:30
zondag Gesloten