Gommans
De Echte Bakker

Nonnevotten

Nonnevotten

Nonnevotten, een ware specialiteit van Gommans De Echte Bakker!

Tijdens Vasteloavend wordt er flink gefeest en gehost, maar er zal ook gegeten en gedronken moeten worden. Dat drinken komt meestal wel goed. En dat eten ook wel.Onlosmakelijk verbonden met Vasteloavend zijn natuurlijk de nonnevotte. Ook wel sjtrikke of poeffele genoemd.

Een nonnevot is een soort zoet broodje, in de vorm van een knoop of strik, gebakken of gefrituurd in olie en vervolgens bestrooid met suiker. Vaak worden ze uitgegooid in de Vasteloavendoptocht. Ze zijn te koop bij de echte Limburgse bakker waaronder Gommans De Echte Bakker, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf bakken. 

Waar de naam ‘nonnevot’ precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, want er zijn verschillende verklaringen voor deze merkwaardige naam in omloop. Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (oppe vot) droegen.

Zelf maken?

Recept voor 20 Nonnevotten:

  • 500 gram bloem
  • 200 gram lauwe melk
  • 100 gram boter of margarine
  • 50 gram gist
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 ei
  • (frituur)olie
  • (poeder)suiker


Bereiding:

  • Los de gist op in een beetje lauwwarme melk.
  • Meng bloem, melk, suiker, ei met het gistmengsel en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Vervolgens boter en zout toevoegen en wederom kneden tot een geheel.
  • Deeg onder een doek gedurende 40 minuten laten rijzen.
  • Daarna het deeg plat slaan totdat er een soort pannenkoek ontstaat.
  • De deegpannenkoek dubbelvouwen en opnieuw 15 minuten laten rijzen.
  • Opnieuw het deeg plat slaan.
  • Snij repen uit het deeg van ongeveer 30 centimeter en rol deze rond en maak er een knoop of strik in.
  • Laat de ongebakken Nonnevotten ongeveer 10 minuten narijzen op een met bloem bestoven keukendoek.
  • Frituur vervolgens de Nonnevotten in hete (frituur)olie van 180 graden Celcius.
  • Bestrooi de gefrituurde Nonnevotten rijkelijk met suiker, eventueel poedersuiker.

Gommans, De Echte Bakker (Sevenum)

Pastoor Vullinghsstraat 55
5975 AP Sevenum
077-4674390
maandag 09:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 19:00
zaterdag 07:00 - 16:30
zondag 10:00 - 14:00

Gommans, De Echte Bakker (Swalmen)

Sint Jansplein 8
6071 LM Swalmen
0475-600856

open 2

maandag 08:30 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag 09:00 - 14:00